Akciğer Kanserinin Tedavisinde Radyoterapi

Radyoterapi, iyonizan radyasyonun kanserli hücrelerin yok edilmesi için kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Akciğer kanseri hastalarının ameliyat edilemediği durumlarda, bazen de ameliyat sonrası koruyucu olarak radyoterapi yapılabilmektedir.

Lokal ileri evre denilen, lenf bezlerinin hastalık tarafından tutulduğu durumlarda kemoterapi ile birlikte radyoterapi uygulanarak ameliyata hazır hale getirmek hedeflenir. Radyoterapi; altı hafta, cumartesi-pazar hariç haftanın her günü cihazda yaklaşık 15 dakika süren bir uygulamadır. Tedavi sırasında modern cihazlar kullanılarak solunum hareketleri de takip edilebilmektedir.  Tümörün tamamen yok olduğu durumlarda ameliyat yapılmayabilir.

Stereotaktik (nokta atışı) radyoterapi ise 5-10 seans arasında değişmektedir. Bu yöntemde sadece tümörün bulunduğu bölgeye yüksek doz radyasyon verilerek cerrahiye benzer bir etki oluşması hedeflenmektedir. Nokta atışı radyoterapi daha çok ameliyat için genel durumu ve solunum fonksiyonları uygun olmayan hastalarda uygulanmaktadır.

Prof. Dr. Fulya Ağaoğlu

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi

fulya.agaoglu@acibadem.com